Съ-Приключенци

Ваня и специалните деца

Искам да ви представя Ваня Тодорова – магистър по специална педагогика, английска филология, квалификация по ерготерапия, сертификат по програма Еразъм+ свързан с хипотерапията, курс по психология на конете…

Основател на конна база Ахил и фондация „Можем заедно“ подкрепяща развитието и функционирането на деца със специални потребности, частично поемаща средствата по провеждането на така полезната за тях терапия с коне.

Фондацията е съорганизатор на инициативата „Да се запознаем“ – заедно с проекта „Различните деца на България“.

Децата, с които работи, са много и с различни потребности– аутизъм, синдром на Даун, генетични заболявания, поведенчески проблеми, физически нарушения и други.

Миналата година е била поканена като говорител на TEDx конференцията на Американския университет в България. Темата, която представя, е за децата, конете и конната терапия. Докато се подготвя за събитието, си дава сметка, че е намерила своето призвание.

Работата с децата й носи истинско удовлетворение, защото вижда реални резултати – дете с много слаб мускулен тонус изправя гърба и главата си, невербално дете с аутизъм е провокирано да иска да общува, дете със синдром на Даун подобрява координацията си, грубата и фината моторика… Споделя много примери – радост, както за родителите, така и за нея.

Ето какво споделя за своята работа със специалните деца и конете:

„Разбираш, че си на пътя си, когато случваш нещата, за които мечтаеш и това те прави щастлив. Не казвам, че е лесно, има много предизвикателства. С други думи, разбираш, че това е твоят път, когато трудностите не те отказват, а те мотивират и всяка малка победа води до по-голяма мечта.“

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *