Съ-Приключенци

Конна база „Ахил“…

Преди време ви разказах за Ваня и нейната работа със специалните деца.

Днес ще ви върна в началото – при първата й среща с конете… По това време тя е преводач.

Но една случайна среща й показва физическата и психическата полза от ездата и общуването с тях.

Създава конна база „Ахил“ с идеята хората, и най-вече децата, да могат да се докоснат до конете и да прекарат приятно време в почивка след природата.

Въпреки че, вижда как това се случва, имала усещането, че нещо не достига…

Знаела, че конете се използват за терапия на деца и възрастни с увреждания. Поискала да прилага този метод и да помага за подобряването на психическото и физическото състояние на тези хора.

Изминала дълъг път на учене и практика.

Но резултатът си заслужавал – конната база се превръщала в любимо място и на много деца с типично развитие: “ Дали ще ги доведат родителите им или ще ни посети детска група от лятно училище или лагер, общуването с тях винаги е много забавно. Децата са чисти и любопитни, разпитват, искат да знаят, вълнуват се. Обсъждаме много теми, които са свързани с конете и те са горди, че са научили нови неща. Засягаме и темата за хуманното отношение към животните и изобщо, която става все по-актуална в нашето общество.“

А едни от най-зареждащите събития са, когато в конната база се събират деца с и без специални потребности и имат възможност да играят и общуват заедно – да се смеят и забавляват.

Мечтата й е конната база да продължи да се развива успешно като център за деца с и без специални потребности; терапията с коне да се наложи като един много полезен метод за подобряване на физическото, психическото и социалното състояние и функциониране на децата и възрастните със специални потребности, защото от това зависи тяхното вписване в обществото.

В тази посока провежда много информационни кампании.

Старае се да изгражда доверие в родители и партньори, защото конната терапия се осъществява благодарение на дарителство и спонсорство, за да бъдат облекчени родителите от заплащането на пълната такса.

Фондация „Можем заедно“ постоянно търси и представя дейността си пред донори и партньори.

Вярва, че времето, прекарано с животните, е винаги много зареждащо.

Обича да е около тях в неработен режим, да ги наблюдава, да се смее на лудориите им, да се ядосва на някоя беля…

„Учени са измерили, че електромагнитното поле, което се излъчва от сърцето на коня е 5 пъти по-голямо от това на човека, което е около 3 метра. Освен това, пулсът на коня е много по-бавен от човешкия. Когато сме близо до тези прекрасни животни, ние попадаме в тази енергийна сфера, пулсът ни се забавя, чувстваме се спокойни и отпуснати. Всеки ден се усмихвам на такава доза щастие.“

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *