100-те

Калето – разходка през историята

Недалеч от София, в подножието на Предбалкана, по поречието на Искъра, на изхода от Искърския пролом, в Северозападна България, се намира град Мездра. 
В началото на града ви посреща археологически комплекс “Калето” – кръстопът на минало, настояще и бъдеще. 
Срещу символичен билет за вход имате възможност да разгледате запазените, реставрирани и консервирани крепостни структури, датиращи от римско време до края на Второто българско царство. 
На територията на комплекса има постоянна експозиция от костюми, дрехи и брони, амфитеатрална сцена, работеща стенобитна техника, стрелба с лък, кът за отдих и игра, творчески работилници и занимнаия за деца.
Целогодишно на територията на комплекса се организират различни събития информация, за които може да намерите във фейсбук страницата на Калето
А в края на юни и началото на юли, комплексът празнува и своя рожден ден. 

 

Вземете си книжката за марки и печати, защото архелогически комплекс „Калето“ е част от 100-те национални обекта.

 

Разходката до Калето може да съчетаете с посещение на Черепишки манастир „Успение Богородично“, Осеновлашкият манастир „Рождество Богородично“ („Света Богородица“) известен и като „Седемте престола“, паметникът на дядо Йоцо край село Очиндол, лактнишките скали, къщата-музей на баба Илийца, пещера „Проходна“ – Божиите очи, екопътека Златна Панега – Златен парк , Струпешкият манастир „Св. пророк Илия” или познат и като „Тържишки”.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *