100-те

Исторически музей – Ботевград

Неделя. Време за почивка и нова дестинация от 100-те национални туристически обекта.

И понеже Вики вече е голям (все пак е на цели 6!!!) музеите започват да го вълнуват все повече и повече.

Поради това избрахме да посетим историческия музей в Ботевград.

До него се стига лесно, дори да не познавате града. Освен навигацията, има множество табели, които ще ви ориентират. Музеят се намира в центъра – в красива и реконструирана сграда.

Фондът му е изключително богат и разнообразен, разпределен в няколко отдела, представящи историята на самия град и околностите, чрез оригинални документи, снимки и вещи.

С интерес и умиление разгледахме частта с историята на автобусите Чавдар, а Вики остана доста впечатлен от макетите им. Когато бях дете, тати имаше малко автобусче, с което през почивните дни си организирахме семейни екскурзии.

Мама ни разказа интересни факти за водещите на времето заводи в града, които и аз не знаех.

Вики докосна истинска картечница, дообогати знанията си за Ботев, Левски, четниците, Руско-турската война, живота на хората преди (мнооого преди), видя „старите“ букви и пособията за писането им, копие от Рибния буквар (от което се възползвах, за да преговорим кой го е написал и какво имало в него), както и „учебници“ за деца.

Дори откри буквата си, която явно не се е променила през годините.

На няколко метра от музея, може да видите и символа на града – часовниковата кула, с подновен часовников механизъм. За съжаление не е отворена за посетители и вътре не се влиза, но дори и отвън изглежда впечатляваща.

Освен историческите забележителности, в града има чудесен парк, в който да се разходите, да поиграете с децата или прочетете книжки.

А ето тук може да направите виртуална разходка из музея:

https://museumbot.bg/virtual_tour/foaie-1.htmll

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *