Полезно за родители

Жестовете и общуване с бебето

Майката е основният човек, грижещ се за бебето. Прекарвайки времето си с него, тя се учи да разпознава значението на плача му, на мимиките, на движенията на тялото, на звуците, които издава. Да разпознава нуждите му и да отговаря на тях, да откликва на желанието му за общуване.

Колкото и интуитивни да сме и да познаваме бебето си, понякога за да го разберем е необходимо време.

В такива моменти често си мислим, как всичко би било по-лесно, ако то можеше да говори…

И с нетърпение очакваме този момент.

Това, че все още не изговаря думи, не пречи на желанието и нуждата му от активно общуване с нас.

С развитието на моториката и координацията на ръцете, бебето по естествен начин започва да използва жестове в общуването. Въвеждайки жестове, ние даваме възможност на бебето да изрази своите моментни потребности и желания, което ще помогне за по-добрата и спокойна комуникация, както и за развитието на речта (по-ранно проговаряне и по-богат речник).

Въвеждането на жестовете може да започне към 6-7 месечна възраст. Чрез тях може да научим бебето да „казва“ основни думи от ежедневието.

Важно е подаването на жестовете да става в реална ситуация, естествено, при извършването на определено действие или дейност (напр. хранене, игра), следвайки темпа на развитие на бебето.

Желателно е един жест да се повтори няколко пъти, като успоредно с него да се изговаря и самата дума, всеки път. Повтаряйте думата и жеста често, за да може бебето да свикне и запомни. Използвайте един и същ жест за дадена дума.

Не очаквайте и не изисквайте от бебето да повтаря жеста точно като вас – вашата моторика е много по-развита от неговата. Оставете го да го прави както може. Бъдете търпеливи и спокойни. Насърчавайте го.

В поредни видеа ще ви демонстрирам някои основни, според мен, жестове:

ям, пия, спя, обичам, боли,
здравей, чао, играя, дай, искам
да, не, вода, мляко
топло, студено, тоалетна, баня

Тук може да прочетете за личният ми опит от въвеждане на жестове в общуването с Виктор: бебето и жестовете .

П.С. Благодаря на Маги , 1minmama., за заснемането и монтирането на клипчетата.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *