из Живия живот,  Полезно за родители

Възпитаване на самостоятелност

Бебето се ражда изключително зависимо и този му период на зависимост, от родителите, минава неусетно бързо. 

Но борбената му природа си знае работата… Месец след месец то се развива и усвоява много нови умения – вдигане на главичката, движения с ръцете/крачетата, гукане, разглеждане, първи срички, имитиране на звуци, хващане на предмети и манипулиране с тях, седене, правене на физиономии, играене, пълзене, ходене, тичане, катерене, говорене…

Умения, които му осигуряват независимост и така жадуваната самостоятелност, носещи гордостта и удовлетворението да го направиш сам!

За да расте уверено, бебето има нужда от трупане на опит и гласуване на доверие – предоставяне на възможност за опознаване на заобикалящата го среда. Да, то ще пада /с това не се свиква, особено когато има и кръв/, ще се охлузва тук-там, ще допуска грешки, но така се пораства.

За мен е важно, детето да знае, че му имаме доверие, да го оставяме да се спрява само и да му предлагам помощ, когато има нужда от нея или само я потърси.

Да, ще има моменти, в които сърцето „ще спира“ или ще се „качвало в гърлото“, но светещият от задоволство поглед, казващ – “ Виж, мамо! Аз мога сам/а!“ си заслужава всеки път!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *